NL EN
DE FR
Bijen

Bijen


Onze bijen

Wandelaars door Arboretum De Dreijen zullen de bijenstal hebben opgemerkt, die daar sinds juni 2014 staat. Van de bijenvolken die daar af en aan vliegen hebben zij geen agressie te vrezen. De Buckfastvolken zijn speciaal ontwikkeld door kruisingen op weerstand tegen parasieten en op een zachtaardig karakter.

 

In het voorjaar en zomer is het een drukte van belang. In de winter hangen de bijen op een tros in de kast om elkaar warm te houden en zijn dan al ingewinterd met 14kg suikerwater. De bijen van Het Depot danken hun naam aan klooster Buckfast Abbey. Daar leefde en werkte broeder Adam (1898- 1996), de benedictijner monnik die ook imker was. Vanwege de grote bijensterfte in de jaren 20 door de tracheeënmijt ging hij experimenteren met rassen.

 

Vanaf 2018 gaat Els Voorbij de bijenvolken van Beeldengalerij Het Depot verzorgen. Els Voorbij is aangesloten bij de NBV, de Nederlandse Bijen Vereniging. De Nederlandse Bijenvereniging wil bijenhouders verbinden, versterken, onderwijzen, inspireren en faciliteren met als doel het in stand houden en bevorderen van een gezonde bijenstand. De NBV richt zich op alle bijenhouders in Nederland, zowel de hobbyimker als de beroepsmatige imker


 

 

Els Voorbij

Els Voorbij houdt al vanaf  2000 bijen als hobby. Ze heeft het leven en gedrag van bijen altijd heel boeiend gevonden en na haar verhuizing naar de Betuwe had ze de ruimte om een bijenstal te plaatsen. Bijen bleken nog veel boeiender te zijn dan gedacht, en imkeren is voor haar een ware passie geworden. Op dit moment heeft zij 11 bijenvolken die bij haar staan thuis in Lienden staan. In het vroege voorjaar worden haar bijen naar de boomgaarden gebracht. Daar bestuiven ze de bloesem zodat er fruit kan ontstaan en als het weer een beetje meezit halen ze veel honing zodat er van kan geoogst kan worden.


Die honing is een heel bijzonder product. Afhankelijk van het klimaat en de bloemen die de bijen vinden is de honing iedere keer weer anders. Er is een enorme variatie aan smaken! Omdat Els ook honing zo interessant vond, is ze honingkeurmeester geworden. Zij mag honing en andere bijenproducten keuren op keuringen die door de verschillende imkerverenigingen worden georganiseerd. Vanaf januari 2018 zorgt ze voor de bijenvolken in het Arboretum De Dreijen. 


Ze is erg benieuwd welke bloemen de bijen er vinden en hoe de honing zal zijn die ze er van maken. Dus mocht u haar tegenkomen bij de bijenstal in het Arboretum, dan geeft ze graag uitleg over de bijenvolken en haar werkzaamheden. En de honing zal natuurlijk in de winkel te koop zijn!

 

Stichting Utopa actualiseert en stimuleert creatieve talenten van mensen
Lees verder Stichting Utopa