NL EN
DE FR
Bijen en honingproeverij

Bijen en honingproeverij


Wandelaars door Arboretum De Dreijen zullen de bijenstal hebben opgemerkt, die daar sinds juni 2014 staat. Van de bijenvolken die daar af en aan vliegen hebben zij geen agressie te vrezen. De Buckfastvolken, waarmee de imkers van Imkervereniging Arnhem-Velp en omstreken werken, zijn speciaal ontwikkeld door kruisingen op weerstand tegen parasieten en op een zachtaardig karakter.

 

John van Huit en Bart Riggeling, beiden hobby-imker, de eerste tevens penningmeester van de imkersvereniging, verzorgen de bijen van Het Depot. In de zomer en het voor- en najaar zijn zij wekelijks te vinden in het arboretum, in de winter komen zij slechts af en toe een kijkje nemen. De bijen hangen dan op een tros in de kast om elkaar warm te houden en zijn dan al ingewinterd met 14kg suikerwater. De bijen van Het Depot danken hun naam aan klooster Buckfast Abbey. Daar leefde en werkte broeder Adam (1898- 1996), de benedictijner monnik die ook imker was. Vanwege de grote bijensterfte in de jaren 20 door de tracheeënmijt ging hij experimenteren met rassen.

 

Bart Riggeling (r) en John van Huit (l) bij de bijenstal van Het Depot, foto Bart de Gouw.

 

Depot-honing
De vereniging van van Huit en Riggeling leidt imkers op en geeft lezingen om kennis over bijen te verspreiden. Het nut van deze diertjes bij kruisbestuiving, in de tuinbouw en fruitteelt, maar ook in gemeentelijk groen of tuinen, is groot. Daarnaast leveren zij honing en nevenproducten zoals was en propolis, een bacteriedodend en ontsmettend middel.

 

De kennismaking tussen Het Depot en de imkervereniging Arnhem-Velp en omstreken dateert uit begin 2014. “De vereniging deed een verzoek tot sponsoring aan de Stichting Utopa”, vertellen Van Huit en Riggeling. Er kwam een snelle en positieve reactie, waardoor een nieuwe bijenstal in park Angerenstein kon worden gebouwd. Hier worden jonge imkers opgeleid en worden schoolklassen en andere bezoekers ontvangen.

 

De Depot-honing is te koop in de winkel van de beeldengalerij, net als aanverwante producten als honingwijn, honingsnoepjes en crèmes op basis van koninginnegelei. Ook zijn in de winkel diverse boeken te koop over bijen en bijen houden.

 

Stichting Utopa actualiseert en stimuleert creatieve talenten van mensen
Lees verder Stichting Utopa