NL EN
DE FR

Zakdoekjes- of Vaantjesboom

De Zakdoekjesboom die in Arboretum De Dreijen staat is een bijzonder exemplaar. Allereerst is de boom erg groot. Met een kruin van bijna 10 meter in doorsnede, een hoogte van ongeveer 10 meter en een ouderdom van tussen de 50 en 100 jaar is hij een waarlijk imposante verschijning. Hij staat in Arboretum De Dreijen ingeklemd tussen een aantal andere bomen die groot zijn geworden met elkaar. Daardoor is de boom het beste te bewonderen van een wat grotere afstand. Helaas is dan het prachtig donkergroene, hartvormige blad met gezaagde rand nauwelijks in detail te zien.

 

Maar de werkelijke bijzonderheid is pas zichtbaar als de boom in mei in bloei komt. Dan is de boom niet te missen. De vrouwelijke bloeiwijze die eruit ziet als een klein rond paarsachtig bolletje aan een steeltje is omgeven door donkere meeldraden. De bloeiwijze als geheel is omgeven door twee grote asymmetrische van lichtgroen naar wit verkleurende schutbladen. Het geheel is afhangend van de tak. Het ene schutblad kan wel 16cm groot worden en het andere is ongeveer half zo groot. Als de boom bloeit is het net alsof er over de boom een hele berg zakdoekjes zijn gedrapeerd. Vandaar zijn Nederlandse naam. De schutbladen worden wetenschappelijk de involucrata, of omwindsels, genoemd. Omdat de boom in 1896 in China is gevonden en beschreven door de Franse jezuïet père Armand David is de geslachtsnaam afgeleid van zijn naam. Hij is ook degene geweest die zaden heeft meegenomen ‚Ä®naar Europa.

 

Vanwege het spectaculaire uiterlijk tijdens de bloei heeft vrijwel elk arboretum een exemplaar in de collectie opgenomen. Maar in privé-tuinen zijn ze weinig aangeplant. Ze worden uiteraard te groot voor een kleine tuin, maar wat ook niet in hun voordeel werkt is dat de boom niet prettig geurt. De geur wordt zelfs als onaangenaam ervaren.

 

Na de bloei ontwikkelt zich de nootvormige vrucht aan zijn lange bloemsteel. Die vruchten zijn moeilijk kiemend in onze omgeving, waardoor de boom in Europa meestal wordt vermeerderd via stekken. Desondanks worden de vruchten geraapt voor vermeerdering. Met wat kunstgrepen, zoals wanneer ze langdurig in een gecontroleerd rottingsproces gebracht worden, kunnen de zaden tot kiemen komen. De ontwikkeling van zaailing tot volwassen boom zoals in De Dreijen valt te bewonderen is een langdurige zaak. Maar als het eenmaal zover is, is het zoals gezegd ook een fraai schouwspel als de boom zijn bloeiende pracht laat zien. 

Stichting Utopa actualiseert en stimuleert creatieve talenten van mensen
Lees verder Stichting Utopa