NL EN
DE FR

Giancarlo Franco Tramontin

< Ga terug naar het overzicht

Giancarlo Franco Tramontin werd in 1931 in Venetië geboren. Hij studeerde beeldhouwkunst aan de kunstacademie in die stad, waar hij eerst leerling en later assistent van Alberto Viani werd. Vervolgens doceerde hij zelf beeldhouwkunst aan deze kunstopleiding. Hij is ook coördinator van het Nieuwe Museum van de Kunstacademie in Venetië. In 1956 kreeg hij van het ministerie van Onderwijs een beurs om in Griekenland te studeren. Sinds het begin van de jaren vijftig zijn vele tentoonstellingen aan hem gewijd en is hij veelvuldig uitgenodigd deel te nemen aan de belangrijkste nationale en internationale wedstrijden, waar hij met vele prijzen onderscheiden is.

 

Tramontin is zich bewust van de beperking van rationele kennis en in zijn werk komt het concept van een nieuw en noodzakelijk schoonheidsideaal tot uiting. In zijn lange carrière hield Tramontin consequent vast aan deze ideeën, die zowel aangeleerd zijn als uit het dagelijks leven voortvloeien. Dit is in al zijn werken terug te vinden. De voorhoede van de twintigste eeuwse beeldhouwkunst, met name de werken van Henri Matisse, Jean Arp, Henry Moore en ook Arturo Martini en Alberto Viani (beide laatstgenoemden zijn zijn directe voorgangers als docent beeldhouwkunst aan de Venetiaanse Kunstacademie) vertegenwoordigen het begin van zijn esthetische avontuur, altijd vergezeld van een theoretische controle door het huidige culturele debat nauwlettend te volgen.

Theorie en praktijk zijn beide essentieel en zorgen ervoor dat Tramontin zich richt op het onderwerp van zijn onderzoek. Deze concentratie zorgt ervoor dat de vorm ervan zelf duidelijk tot uitdrukking komt, zonder enige pretenties. Hij gebruikt kalksteen, hout of het fijne marmer van Carrara en laat alle lijnen deel uitmaken van de compositionele en ritmische structuur van het hele werk.

Curriculum Vitae

Exposities
One-man shows
Erling Haghfelt Art-gallery, Copenaghen, 1962
Querini Stampalia Foundation, Venezia, 1966, 1970, 1982
Theatre “La Fenice”, Venezia, 1968
University-Department of History and Critics of the Arts, Venezia, 1988
Academy of St. Mark, Venezia, 1997
St. James’s Church, Vicenza, 1998
Cript ans Cathedral’s Square, Spilimbergo, 1998
Scaliger Castle, Malcesine, 1998
Praetorium Palace’s Loggia, Volterra, 1999
Castle of Mango, 1999
Church of the Suffragio, Carrara, 1999
Civic Gallery of Contemporary Art, Portogruaro, 2000
Civic Tower and Cemi Palace, Medole, 2000
Quadrige, Art gallery, Nizza, 2000
Cultural Institute, Pietrasanta, 2001
Meeting Art gallery, Mestre, 2002
“La Bottega”, Art gallery, Gorizia, 2002
Alternative Art Exhibition, Brescia, 2003

Stichting Utopa actualiseert en stimuleert creatieve talenten van mensen
Lees verder Stichting Utopa