NL EN
DE FR

Eja Siepman van den Berg wint Wilhelminaring

2 september 2017 

 

Eja Siepman van den Berg, betrokken bij Het Depot vanaf het eerste uur, heeft de 10e Wilhelminaring gewonnen. De Wilhelminaring is de landelijke oeuvreprijs voor de beeldhouwkunst die sinds 1998 elke 2 jaar wordt toegekend aan een vooraanstaand Nederlandse beeldhouwer. Het is een van de belangrijkste kunstprijzen in Nederland. Met deze prijs wordt aandacht gevraagd voor de Nederlandse beeldhouwkunst. De prijs bestaat uit een speciaal ontworpen ring, De Wilhelminaring, een gedicht, een expositie in museum Coda en een opdracht voor een werk in het Sprengenpark in Apeldoorn.

 

Een verfijnd en verstillend evenwicht

De jury, voor deze jubileumeditie bestaande uit Wim Pijbes (voormalig directeur Rijksmuseum en Museum Voorlinden), Hester Alberdingk Thijm (directeur AkzoNobel Art Foundation), Sandra Smets (kunsthistorica en publicist o.a. voor NRC Handelsblad), André Kruysen (beeldend kunstenaar) en Geertje Waanders (kunsthistorica, columnist en docent) beschrijft Eja Siepman van den Berg als volgt:

 

"Eja Siepman van den Berg is een kunstenaar die al 50 jaar onverstoord doorwerkt aan een bijzonder en consistent oeuvre. Met deze bekroning spreekt de jury waardering uit voor de wijze waarop zij, wars van stijlen en modes, nauwgezet en consequent de menselijke (vrouwelijke) figuur decennialang als haar hoofdonderwerp kiest."

 

"Haar werk is vertegenwoordigd in zowel museale als privé collecties. Op vele plekken in de openbare ruimte zijn haar beelden te bewonderen. Volgens de jury straalt haar werk ‘een verfijnd en verstillend evenwicht uit’. Haar beelden zijn ‘tijdloze bakens in de ruimte om ons heen, troostend bijna’.

Als beeldhouwer is zij verwant aan het gedachtegoed van Charlotte van Pallandt, destijds een van de weinige vrouwen die zich ferm staande hield in een door mannen gedomineerde beeldhouwwereld. In 1978 was ze de eerste winnaar van de Charlotte van Pallandtprijs, een nationale prijs voor jong talent tot 35 jaar. De daarop volgende decennia is zij haar talent blijven bewijzen. In elke fase van haar leven is haar werk relevant gebleken en van een hoogstaande kwaliteit gebleven. De jury spreekt waardering uit voor de rol die Eja Siepman van den Berg heeft gespeeld in het doorzetten van de lijn van de figuratie."

 

Eja Siepman van den Berg in Het Depot

Op locatie Villa Hinkeloord van Beeldengalerij Het Depot is een permanente tentoonstelling bestaande uit een grote selectie van de werken van Eja Siepman van den Berg te bewonderen. Nieuw hieraan toegevoegd is ook de Tors van Charlotte van Pallandt. 

 

Bekijk hieronder voor meer inzicht in Eja en haar werk ook het filmportret dat Het Depot van haar maakte:

 

Stichting Utopa actualiseert en stimuleert creatieve talenten van mensen
Lees verder Stichting Utopa