NL EN
DE FR
Kim Kroes

Solotentoonstelling

Kim Kroes

10 oktober 2021 t/m 20 maart 2022

Kim Kroes, werkend lid van Pulchri Studio en de Haagse Kunstkring, schildert, tekent en restaureert, maar zijn hart ligt toch steeds meer bij het beeldhouwen. Hij heeft een passie voor marmer en werkt elk jaar een periode in Pietrasanta, het beeldhouwersstadje in Toscane. Maar hij giet ook beelden in brons. Hij laat zijn beelden in Nederland gieten bij bronsgieterij van Piet Sijen in Beek, bekend om de speciale giethuid van zijn bronzen. Daardoor is elk exemplaar weer net iets anders en daardoor binnen zijn soort bijna een unicum.

 

Een ding is zeker, Kim Kroes is een bezield mens. Gedreven en een stugge volhouder. Een harde werker die niet wil teren op oude roem. Iemand die het zelf wil doen. Daarmee kiest hij geen gemakkelijke weg. Bovendien kiest hij voor een duidelijke beperking: de tors, en dan ook nog de vrouwelijke tors. Zijn torsen hebben een duidelijke eigen signatuur. Een beetje geoefend oog ziet het dadelijk; dat is een Kroes! Het is niet alleen de afwerking en de kwaliteit, het is vooral de compositie van het beeld als geheel. Er is sprake van een grote dynamiek in de vorm. Een dynamiek die gestold is in het marmer.

Maar Kim Kroes heeft met zijn torsen toch ook een bijzondere missie op het oog. Hij wil de rol van de vrouw benadrukken. Het zou beter zijn wanneer vrouwen in meer rollen in de maatschappij vertegenwoordigd zouden zijn. Zijn torsen willen een hommage aan de vrouw zijn. De muzen van Kim Kroes staan voor de liefde, de schoonheid, de hartstocht, noem maar op, eigenlijk komen al onze zintuigen hier samen. Onze smaak, het proeven en het koken van mooie gerechten heeft een eigen muze, net als dans en theater. De geweldige kracht van muziek leidt tot ongekende emoties. De ontroering die kunst of filmbeelden losmaken in onze geest kunnen allesomvattend zijn. Ook erotiek heeft haar eigen muze, denk maar aan de beroemde Venetiaanse Courtisanes die het minnenspel als een verheven kunst beheersten.

 

In het oeuvre van Kim Kroes is de vrouw zijn inspiratiebron. Maar hij gaat verder. Hij stelt dat de vrouw het universum van de aarde is. In zijn torsen gaan zachtheid en subtiliteit samen met grote en krachtige vormen. Met sterkte maar geen dominantie. Misschien zijn het de tegenstrijdigheden die zo bekoren in het werk van Kim Kroes. Het schone en het sterke. Het liefdevolle en het stoere. Het tedere en het leidende. Het alledaagse en het bijzondere. Het vrouwelijke en het universele.

 

Tegelijk met de opening van de tentoonstelling verschijnt de monografie van Kim Kroes: De vrouw het universum van de aarde.

 

 


Lees meer over Kim Kroes

Stichting Utopa actualiseert en stimuleert creatieve talenten van mensen
Lees verder Stichting Utopa