NL EN
DE FR

Concert Vrijdag 11 november 2022: Die Winterreise van Franz Schubert


Met Peter Gijsbertsen, bariton en Daan Boertien, piano

 

Vrijdag 11 november 2022

Aanvang: 20.15 uur

Vooraf: Vóór het concert is restaurant Linnaeus geopend voor diner. Reserveren noodzakelijk, tel. 0317 467 736

Toegangsprijs: € 20,00

Locatie: Beeldengalerij Het Depot, Arboretumlaan 4 in Wageningen

 

UITVERKOCHT

 

Gerelateerd aan de solotentoonstelling van Thijs Kwakernaak kunt u genieten van een concert geheel gewijd aan de liederencyclus Die Winterreise van Franz Schubert. Die Winterreise behoort tot de meest geliefde composities uit het romantisch repertoire.

 

De emoties die het landschap oproepen bij de wandelaar die door zijn geliefde verlaten is, werden door de dichter Heinrich Müller beschreven in twee keer twaalf gedichten. Schubert (1797-1827) componeerde deze cyclus aan het eind van zijn korte leven, en hoewel hij als componist ook in zijn tijd bekendheid genoot werd Die Winterreise aanvankelijk niet zo positief ontvangen. Inmiddels wordt vanwege de bekendheid van het werk, meer over de verschillende interpretaties gediscussieerd dan over de muziek zelf, waarvan de kwaliteit boven elke twijfel verheven is. Uitvoeringen en opnames van grote zangers als Peter Schreier, de Nederlander Max van Egmond en natuurlijk kampioen Dietrich Fischer-Diskau, om er maar een paar te noemen, zijn onderwerp van uitgebreide analyses en beschouwingen.

 

In het Depot wordt zanger Peter Gijsbertsen begeleid door Dan Boertien

In 2018 ontving Peter de Nederlandse Muziekprijs, de hoogste onderscheiding in de klassieke muziek. Daarvoor ontving hij reeds de John Christie Award (Glyndebourne Festival Opera) en won drie prijzen op het Internationaal Vocalisten Concours, waaronder de hoofdprijs voor Lied.

 

Concertant trad Peter op met alle grote Nederlandse orkesten alsook het NDR Hamburg en het London Philharmonic Orchestra. Peter is zeer actief als recitalzanger nam reeds vele Cd’s op met de labels Phaedra en MDG met werken van Schubert, Clara en Robert Schumann, Strauss, Duparc en Mortelmans.

 

Op de bühne zong Peter de operarollen Don José in Bizet’s Carmen (Longborough Festival Opera), Roméo in Gounod’s Roméo et Juliette (Opera Zuid), Ferrando in Mozart’s Così fan tutte (Dorset Opera Festival), Tamino in Mozart’s Die Zauberflöte (Scottish Opera, Nouvel Opéra Fribourg, Opera Zuid), Alfredo in Verdi’s La Traviata (Scottish Opera, Longborough Festival Opera), The Novice in Britten’s Billy Budd (Bolshoi Theatre, Glyndebourne and BAM New York), Janiček in Dagboek van een verdwenene van Janáček (Opéra de Lyon/Opéra de Rennes/Muziektheater Transparant) en Acis in Händel’s Acis and Galatea (Dorset Opera Festival, Nouvel Opéra Fribourg).

 

Daan Boertien is een Nederlandse concertpianist die zich heeft gespecialiseerd in liedbegeleiding. Hij geeft concerten met verschillende zangers in binnen- en buitenland. Op 10-jarige leeftijd werd Daan Boertien aangenomen bij de Young Musician’s Acadamy van het Conservatorium van Tilburg, waar hij les had van Jelena Bazova. Daarna studeerde hij bij David Kuyken aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij zowel zijn Bachelor- als Masterdiploma behaalde. Momenteel studeert Daan Liedgestaltung aan de Hochschule für Musik und Theater Hamburg, bij de Duitse liedspecialist Burkhard Kehring. Hiervoor ontving hij een beurs van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Oscar und Vera Ritter-Stiftung Hamburg. In 2010 was Daan Boertien prijswinnaar van het Prinses Christinaconcours en in 2011 ontving hij tijdens het Peter de Grote Festival in Groningen een Honorary Award for Outstanding Musicianship. In 2015 ontving hij de ‘Kunst aan de Dijk Prijs voor Jong Talent’. Daan Boertien gaf reeds concerten in België, Frankrijk, Duitsland, Portugal, Italië, Tunesië, Zwitserland, Letland en Canada. De afgelopen jaren werkte Daan samen met zangers als Maarten Koningsberger, Maria Riccarda Wesseling, Marc Pantus en André Morsch.

 

Samen met bariton Raoul Steffani won Daan Boertien in de finale van Dutch Classical Talent 17/18, de publieksprijs. Daan volgde masterclasses voor piano solo bij onder andere Enrico Pace, Leslie Howard en Naum Grubert. Verder kreeg hij voor liedinterpretatie belangrijke impulsen van Roger Vignoles, Julius Drake, Graham Johnson, Wolfram Rieger, Jeff Cohen, Thomas Hampson, Margreet Honig, Christianne Stotijn, Anne Sofie van Otter en Brigitte Fassbaender.

 Direct opgeven

Stichting Utopa actualiseert en stimuleert creatieve talenten van mensen
Lees verder Stichting Utopa