NL EN
DE FR

Thematentoonstelling

De beeldhouwer ten voeten uit

1 april tot en met 23 september 2018

Zondag 1 april tot en met zondag 23 september 2018 

Voor de tentoonstelling ‘De beeldhouwer ten voeten uit’ hebben we tien beeldhouwers die in Beeldengalerij Het Depot vertegenwoordigd zijn gevraagd om een heel andere kant van hun werk te laten zien. De tentoonstelling bevat beelden uit de collectie van het Depot die gecombineerd worden met veelal tweedimensionale werken van de tien beeldhouwers. Er is werk te zien van Eveline van Duyl, Theo Germann, Pépé Grégoire, Andreas Hetfeld, teja van hoften, Peter Keizer, Emile van der Kruk, Gerrit Offringa, Lotte Thuenker en André Vranken. Keramisten schilderen, bronsgieters tekenen, tekenaars ontwerpen, fotografen schilderen en beeldhouwers….. 

Traditioneel worden beeldhouwers gezien als kunstenaars die ruimtelijk werk maken. Die strikte verdeling in genres, disciplines en dimensies is in de afgelopen decennia al lang verdwenen. We hebben in Het Depot vanwege het feit dat we torsen of fragmenten van het menselijk lichaam presenteren, een collectie die vooral op onderwerp is samengesteld. En hoewel we ons uitdrukkelijk geen museum noemen putten we bij het samenstellen van tentoonstellingen voornamelijk uit ‘het depot van het Depot’.
In onze collectie is, juist ook vanwege het feit dat we ons voor wat betreft het onderwerp beperken, het handschrift van de tentoongestelde kunstenaar onderscheidend. 

 

Er zijn bij de beeldhouwers die in Het Depot vertegenwoordigd zijn kunstenaars die zich voornamelijk toeleggen op het verbeelden van het menselijk lichaam. Het verbeelden van (delen van) het menselijk lichaam kan echter ook een onderdeel van een veel groter oeuvre zijn!  De kunstenaars in de tentoonstelling ‘De beeldhouwer ten voeten uit’ zullen geen gedichten declameren maar komen over het algemeen toch erg goed uit hun woorden wanneer hen gevraagd wordt hun werk te typeren. Maar hoe herkennen we nu de signatuur in hun werk? Hoe herken je de kunstenaar?Het kan zijn dat u zich verbaast over de combinatie van werken die uit de geest van één kunstenaar ontsproten is. Misschien is de tentoonstelling daarom een interessant zoekplaatje….. Maar misschien zult u wél ogenblikkelijk het handschrift van de kunstenaar herkennen. Materiaal, onderwerp, beweging en balans, luchtigheid en vorm. Het zijn de elementen die de signatuur van de beeldhouwer ten voeten uit vormen. Om niet alleen het handschrift van de kunstenaar maar ook de kunstenaar zelf te tonen vindt u in deze tentoonstelling foto’s van de kunstenaars in hun atelier.

 

Stichting Utopa actualiseert en stimuleert creatieve talenten van mensen
Lees verder Stichting Utopa