NL EN
DE FR
Louis Niënhuis

Solotentoonstelling

Louis Niënhuis

3 februari tot en met 10 juni 2019

Solotentoonstelling zondag 3 februari tot en met maandag 10 juni 2019, locatie Villa Hinkeloord

 

In het werk van Louis Niënhuis raken abstractie en figuratie elkaar en wisselen elkaar af. De gemeenschappelijke noemer in bijna al zijn werk is het materiaal waar de beelden van gemaakt zijn: hout. Niënhuis is inmiddels meer dan 35 jaar als beeldhouwer actief maar koos er, jaren geleden na zijn middelbareschooltijd, niet direct voor om kunstenaar te worden.

 

Zijn vader had een meubelmakersbedrijf in de Achterhoek waar voornamelijk barkrukken gemaakt werden – het lag in de lijn der verwachting dat hij hem zou opvolgen. In plaats daarvan verwerkt Niënhuis de beukenhouten balkjes uit zijn vaders werkplaats in zijn werk, op een manier waarin abstractie en figuratie complementair zijn. “Vanuit mechanisch gevormde ‘beukenpoten’ zoals mijn vader die gebruikt voor het maken van o.a. barkrukken, ontstaan nieuwe beelden. In stukken gezaagd, gestapeld en aangehakt confronteer ik het mechanisch bewerkte materiaal met organisch gebeeldhouwde vormen.”

 

De beeldtaal van Niënhuis lijkt zich als in jaarringen te bewegen. Zo werd een Afrikaans gipsen beeld van net na de Rijksacademietijd in de jaren tachtig in 2012 opgevolgd door ‘In Between’. Een van de jaarringen die het oeuvre van Niënhuis verwijden is zijn fascinatie voor geluid. Niënhuis verzamelt de klanken van uiteenlopende houtsoorten als ze als percussie instrument gebruikt worden. Een weerslag van deze vondsten is te horen op een door hem geproduceerde CD.

 

Niënhuis is een kunstenaar die, waarschijnlijk vanwege zijn technische achtergrond, echt plezier heeft in de ambachtelijke kant van zijn werk. Hij schuwt het niet om zijn beeldtaal te vernieuwen. Zo experimenteert Niënhuis de laatste tijd met plankjes als bouwstenen voor beelden. ‘De gewone man’ bestaat geheel uit gekleurde plankjes die met deuvels verbonden zijn. “Van blokjes naar plankjes” verwoordt Niënhuis deze ontwikkeling nuchter.

 

Ook al zal zijn nieuwe beeldtaal misschien ooit weer uitgebreid worden met een ander procedé of een andere vormtaal, waarschijnlijk zal het hout als constant element blijven. De schoonheid van het werk, van de kunstenaar die zonder pretenties zijn fascinaties volgt is tenslotte prachtig verbeeld in de kleine abstracte on-nadrukkelijke scherf-schetsen in lindehout. Pure poëzie in hout.

 

De opening van de tentoonstelling is op zondag 3 februari 2019 om 14.30 uur.


Lees meer over Louis Niënhuis

Stichting Utopa actualiseert en stimuleert creatieve talenten van mensen
Lees verder Stichting Utopa