NL EN
DE FR

Thematentoonstelling

Verwacht: Bomen zijn als mensen

Zondag 7 oktober 2018 tot en met zondag 24 maart 2019

Zondag 7 oktober 2018 tot en met zondag 24 maart 2019

 

In de nieuwe tentoonstelling hebben we de boom als uitgangspunt genomen en zijn we op zoek gegaan naar de overeenkomsten tussen mensen en bomen. Voor Het Depot is het eigenlijk wat vreemd dat we dit onderwerp niet eerder hebben aangesneden. Met onze liefde voor bomen, voor de arboreta De Dreijen en Hinkeloord staan bomen voortdurend in onze belangstelling. Dat resulteerde zelfs in een grote uitbreiding van De Dreijen door de aanleg van een nieuw pinetum.

 

Het vanzelfsprekende van de tentoonstelling ‘Bomen zijn als mensen’ is het feit dat er in bomen al torsen te herkennen zijn voordat ze als kunstwerk tot torso transformeren. Een gevorkte tak, een vergroeide stam of een afgeknot corpus. Het is verleidelijk om de beelden van natuurlijk gevormde torsen in een omgekeerde gevorkte stam of tak te verbinden met de mythologische begrippen over de omgekeerde boom, de arbor inversa. In verschillende culturen staat de omgekeerde boom voor de goddelijke oorsprong en de hemelse bestemming van de mens. Een vergelijking met de goddelijke inspiratie die men nog al eens aan kunstenaars toeschrijft is dan snel gemaakt.

 

U zult een aantal nieuwe beelden van ook nieuwe beeldhouwers zien. Beelden die geïnspireerd zijn door bomen maar ook beelden die zijn als bomen, of omgekeerd bomen die beeldhouwwerken zijn. Eén van die nieuwe beeldhouwers is Floris Brasser, hij is als het ware met bomen vergroeid. Van Andreas Hetfeld is een bijzonder kunstwerk te zien dat bestaat uit zes doorgezaagde eiken met de titel ‘Mijn Vriend de Boom’.

Stichting Utopa actualiseert en stimuleert creatieve talenten van mensen
Lees verder Stichting Utopa