Kweepeer
De Kwee of Kweepeer
De kwee is een boom die voor de vrucht wordt gekweekt. Met alle appelen en peren die je kan kopen, krijg je nog niet die fijne smaak die een kwee aan een appeltaart kan geven. In zuidelijke landen wordt de kwee dikwijls in allerlei snoepgoed en lekkernijen gebruikt. De kwee rijpt daar ook beter dan in onze noordelijke gebieden van West-Europa. Ons gebied is er eigenlijk iets te koud voor. De raadselachtige citroenachtige geur hangt rondom de boom en vervult de keuken wanneer je de vrucht in andere recepten bijmengt. De kwee heeft een kegelvormige kroon. De bladeren zijn wit viltig aan de onderzijde, de bloemen zijn prachtig en de vruchten lijken op een heldergele peer.
Onze tuinman Marius van de Weerd doet het volgende verslag van de kweeperen in Arboretum De Dreijen:
In ons arboretum staan vier kweeperen:
• De oudste, Cydonia oblonga ‘Le Bourgeaut’, is geplant in 1987. Hij staat langs de grasrand een eindje voorbij de bijenstal en is zo’n 5 meter breed en 4 meter hoog. Er hebben door de jaren heen regelmatig vruchten aan gezeten. We hebben er wel eens een paar emmers vol geplukt voor restaurant Linnaeus. Dit jaar zag ik nog geen vruchten zitten. De struik heeft ook al vroeg last van schimmelaantasting op het blad, die roest genoemd wordt. Roest leidt tot vroegtijdige bladval. Er komen daarna wel weer nieuwe blaadjes aan.
• Tussen de Cotoneasters langs het hoofdpad, niet ver van het flagstonepad, staan twee Cydonia oblonga ‘Portugal’ uit 2006. Het zijn kleine struiken die nog meer last hebben
van roest dan ‘Le Bourgeaut’. Er komen geen
vruchten aan.
• In hetzelfde plantvak is dit voorjaar een boomvormige Cydonia oblonga ‘Vranja’ geplant. Deze moet nog op gang komen, maar hij lijkt minder last te hebben van roest. Dat geeft hoop voor de toekomst.
De kweepeer wordt voornamelijk gebruikt om er jam en gelei van te maken. In Frankrijk bestaat een lekkernij genaamd ‘Contignac’, die van kweeperen en suiker wordt gemaakt. In zuidelijke landen wordt de kweepeer veelvuldig in gerechten verwerkt, met name in Turkije. De kweepeer is keihard en moet wel eerst een klein uurtje koken. De vrucht wordt ook in de Nederlandse keuken gebruikt en recepten vindt u te kust en te keur op het internet. Alle supermarkten doen tegenwoordig mee om de geheimen van de kweepeer onder de aandacht te brengen. Tip: heerlijk als compote bij een kaasplankje.
